[vc_row][vc_column][vc_column_text]Svako dete je na neki način u svom životu bilo izloženo stresnoj situaciji. Neka deca čak vrlo često doživljavaju stres.

Stresne situacije, tj. ono što izaziva stres su mnogobrojne. Današnja deca odrastaju uz masu agresivnih filmova, žrtve su nasilja i narkomanije, a o mnogim bolestima vrlo često slušaju kao o zastrašujućim, smrtnosnim. Mnoga od njih su provela bar jedan deo života samo sa jednim roditeljem. Gubitak posla roditelja je takodje stresna situacija. U kojoj je meri traumatičan gubitak kućnog ljubimca, selidba najboljeg druga, koliko je strašno biti ismejan od strane osobe koja se voli, odbačen od svojih drugara  ili prisustvovati razvodu svojih roditelja. Lista stresnih situacija može biti veoma dugačka.

Zajedničko za sve njih je da izazivaju vrlo neprijatno emocionalno stanje. Jasno je da stalni stres, koji se proteže van nekih razumnih granica, može uticati na brzo i ozbiljno narušavanje zdravlja i na sposobnost mlade osobe da funkcioniše na zdrav, ispravan način.

 

Deca imaju velike teškoće u pokušaju da prevazidju stres zato što nisu u stanju da prepoznaju svoj problem kao što to odrasli mogu, ili se jednostavno plaše da kažu šta ih muči. Zabluda je misliti da ona lakše podnose teškoće od odraslih; ona su ranjiva baš kao i mi odrasli. Zato je veoma važno da im pomognemo da se izbore sa onim što ih čeka kada se nadju u nekoj od stresnih situacija. Kako to činimo. Pre svega moramo upoznati glavne strahove, pritiske i opterećenja dece i videti šta možemo učiniti da bi  posledice stresa sveli na minimum. Znati da je dete u stresu i prepoznati njegovu patnju može biti prvi značajan korak.

Deca koja su u jakim stresnim stanjima su manje uspešna kako u školi, tako i na ostalim poljima, nesposobna su da stvaraju čvrsta prijateljstva sa drugom decom i nisu u dobrim odnosima sa roditeljima.

Stres se može i mora savladavati, pogotovu stres u porodici i školi. Veoma je važna saradnja porodice i svih onih koji pomažu u savladavanju stresa kod dece; pre svega nastavnika u školi i stručnjaka kada je neophodno da budu uključeni.

 

Psiholog Mirsada Topalović

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *