Magnetna rezonanca (MRI) je tehnika medicinskog snimanja koja se koristi u radiologiji da bi se oblikovale slike anatomije i fizioloških procesa u telu. MRI skeneri koriste jaka magnetna polja, gradijente magnetnog polja i radio talase za stvaranje slika organa u telu. MRI ne uključuje rentgenske zrake ili upotrebu jonizujućeg zračenja, što ga razlikuje od skenera (CT) ili CAT i PET skeniranja. Magnetna rezonanca je medicinska primena nuklearne magnetne rezonance (NMR). NMR se takođe može koristiti za snimanje u drugim NMR aplikacijama, kao što je NMR spektroskopija.

Iako su opasnosti od Ks-zraka sada dobro kontrolisane u većini medicinskih konteksta, MRI skeniranje se ipak može smatrati boljim izborom od CT-a. MRI se široko koristi u bolnicama i klinikama za medicinsku dijagnostiku, fazu bolesti i praćenje bez izlaganja tela zračenju.

Pre nego što zakažete pregled magnetnom rezonancom, obavezno je obavestiti lekara ukoliko:

 • Ste trudni
 • Imate komadiće metala u telu. Metal u svom telu možete imati ako ste imali povrede uzrokovane metkom ili ako na Vašem poslu postoji mogućnost da metal uđe u Vaše telo (npr. zavarivač)
 • Imate metalne ili elektronske uređaje u telu, kao što je srčani pejsmejker ili metalni veštački zglob

Česta pitanja:

Rizici snimanja magnetnom rezonancom

Pošto nema zračenja, ne postoji rizik od izlaganja zračenju tokom postupka MRI. Međutim, zbog upotrebe jakog magneta, MRI se ne može primenjivati na pacijentima sa:

 • Implantirani pejsmejkeri
 • Isečci intrakranijalne aneurizme
 • Kohlearni implantati
 • Određeni protetski uređaji
 • Implantirane pumpe za infuziju lekova
 • Neurostimulatori
 • Stimulatori rasta kostiju
 • Određeni intrauterini kontraceptivni uređaji; ili
 • Bilo koja druga vrsta metalnih implantata.

MRI je takođe kontraindicirana u prisustvu unutrašnjih metalnih predmeta poput metaka ili šrapnela, kao i hirurških štipaljki, igle, ploča, šrafova, metalnih šavova ili žičane mreže. Ako ste trudni ili sumnjate da ste trudni, trebalo bi da obavestite lekara. Zbog potencijala štetnog povećanja temperature amnionske tečnosti, MRI se ne preporučuje trudnicama. MRI se uglavnom ne savetuje pacijentima sa epilepsijom. Ako se koristi kontrastno bojilo, postoji rizik od alergijske reakcije na bojilo. Pacijenti koji su alergični ili osetljivi na lekove, kontrastnu boju, jod ili školjke treba da obavetaveste radiologa ili tehnologa pre samog snimanja. Kontrast MRI takođe može imati uticaja na druga stanja kao što su alergije, astma, anemija, hipotenzija (nizak krvni pritisak) i srpaste ćelijske bolesti. Mogući su drugi rizici u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte o bilo kakvoj nedoumici sa svojim lekarom pre postupka.

Šta da očekujete pre i posle pregleda

Pre pregleda magnetnom rezonancom, trebalo bi da obavestite tehničara ako imate alergije na hranu, alergije na lekove, senenu groznicu ili alergijsku astmu. Žene bi uvek trebalo da obaveste svog lekara ili tehničara ako postoji mogućnost da su trudne. Nećemo obavljati MRI na pacijentu tokom prvog tromesečja (prva tri meseca) trudnoće. Ako dojite u vreme pregleda, trebalo bi da pitate svog tehničara kako da postupite. Ne bi trebalo imati MRI ako imate nešto u svom telu što magnet privlači. Pošto mogu da ometaju magnetno polje MRI mašine, metalni i elektronski predmeti nisu dozvoljeni u sobi za ispitivanje.

Stavke koje mogu ometati MRI uključuju odeću i dodatke poput nakita uključujući prstenje, minđuše, ogrlice ili satove, zatim olovke, džepovi i naočare kreditne kartice i druge kartice koje sadrže magnetne podatke, igle, ukosnice za kosu i slični metalni predmeti koji mogu iskriviti MRI slike. Odeća koja ima metalne kuke, dugmad, patent zatvarače ili druge metalne predmete na sebi takođe mogu uticati na sliku MRI.

Podrška Povedite člana porodice ili prijatelja sa sobom ako treba da sačekate rezultate ispitivanja. Oni mogu razgovarati s vama i biti tu da vas podrže tokom i nakon ispitivanja. Takođe Vas mogu odvesti kući ako tokom pregleda imate sedativne lekove. Ako uzimate sedativne lekove, ne možete sami da se vozite. Pitajte medicinsko osoblje da li bi bilo najbolje da član porodice ostane sa Vama tokom pregleda. Porodica vas takođe može čekati u čekaonici dok se ne uradi MRI. Ukoliko ne dolazite ni sa kim na pregled, možete ostaviti kontakt telefon osobe koju bismo mogli da pozovemo u slučaju da Vam je potrebna pratnja do kuće.

Pregledi

Napomena: Na zakazani pregled potrebno je da sa sobom ponesete prethodnu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je imate).

Doktori

 • Dr Dragana Ilić – Klinički centar Niš

  Dr Dragana Ilić – Klinički centar Niš

 • Prim. dr Zlatko Širić – Klinički centar Niš

  Prim. dr Zlatko Širić – Klinički centar Niš

 • Prof. dr Dragan Stojanov – Klinički centar Niš

  Prof. dr Dragan Stojanov – Klinički centar Niš

 • Dr Sanja Milojević – Radiološka klinika Kragujevac

  Dr Sanja Milojević – Radiološka klinika Kragujevac

+381 63 46 01 34

Pozovite nas