[vc_row][vc_column][vc_column_text]Čekanju je konačno došao kraj: nakon 40 nedelja pregleda, planiranja i iščekivanja, vaša beba je konačno stigla. Ona je savršena u vašim očima, zdrava i ljupka. Ipak, u narednih nekoliko nedelja vašu početnu radost zamenjuju sveobuhvatne brige: Da li je dovoljno hranim? Zašto plače tako često? Nešto medicinski nije u redu sa bebom? Ove brige su stalne tokom dana i drže vas noću budnim. Osećate se napeto i razdražljivo, srce vam ubrzano lupa i osećate se panično. Članovi vaše porodice počinju da izražavaju svoju zabrinutost – ne samo zbog bebe, već i zbog vas. Pitate se da li je vaša anksioznost normalna?

 

Bebi bluz, postporođajna depresija ili postporođajna anksioznost?

Velike su šanse da ste čuli za bebi bluz ili postporođajnu depresiju. Možda ste čak i ispunili upitnike o svom raspoloženju tokom posete lekaru nakon porođaja. Bebi bluz je vrlo česta reakcija na smanjenje nivoa hormona nakon porođaja i može vas ostaviti tužnom, plačljivom i preopterećenom. Međutim, ovi simptomi su blagi i traju samo nekoliko nedelja. Kada simptomi potraju i postanu iscrpljujući, moglo bi se dogoditi nešto drugo.

Mnogi simptomi se preklapaju između postporođajne depresije i postporođajne anksioznosti (poput lošeg sna, problema sa opuštanjem i razdražljivosti). Majke koje pate od postporođajne depresije obično imaju simptome anksioznosti, iako nisu sve majke koje pate od anksioznosti depresivne. Utvrđivanje tačne dijagnoze je važno, jer žene sa postporođajnom anksioznošću možda neće reagovati isto tako na određene tretmane depresije, poput psihoterapije ili lekova.

Slično postporođajnoj depresiji, postporođajna anksioznost može se povećati zbog hormonalnih promena u postporođajnom periodu. Može se povećati i kao odgovor na stvarne stresove – bilo da se radi o zdravlju bebe, finansijama itd. Istorija gubitka trudnoće (pobačaj) takođe povećava rizik od razvoja postporođajne anksioznosti. Ako ste u prošlosti imali anksioznost pre ili tokom trudnoće, simptomi anksioznosti nakon porođaja se takođe mogu vratiti nakon porođaja. Anksioznost i tuga se takođe mogu pojaviti nakon odvikavanja od dojenja zbog hormonalnih promena.

 

Koji su tretmani za postporođajnu anksioznost?

Uopšteno, postporođajna anksioznost je manje proučavana od depresije; međutim, procenjuje se da najmanje jedna od pet žena ima postporođajnu anksioznost. Znamo da su terapije poput kognitivno-bihevioralne terapije odlični tretmani za anksiozne poremećaje. Nekim ženama lekovi mogu biti od pomoći i efikasniji su u kombinaciji sa terapijom. Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) su generalno lekovi prve linije (i najbolje proučavana klasa lekova) za anksiozne poremećaje, dok su benzodiazepini lekovi protiv anksioznosti koji brzo deluju i koji se često koriste dok čekaju da serotonin stupi na snagu.

 

Treba li uzimati lekove tokom dojenja?

Dojenje donosi mnogo prednosti bebi: to je savršena ishrana, pomaže u izgradnji imunološkog sistema bebe, može pomoći u sprečavanju gojaznosti u odrasloj dobi i pruža udobnost i sigurnost. Dojenje takođe donosi prednosti majci: oslobađa prolaktin i oksitocin, koji pomažu majci da se poveže sa svojom bebom i pruža osećaj opuštenosti. Kada razmišljate o tome da li da počnete sa uzimanjem lekove, važno je imati na umu da se svi psihijatrijski lekovi izlučuju u majčino mleko. Iz tog razloga je jako važno konsultovati se sa svojim lekarom.

 

Koji saveti bez lekova pomažu u smanjenju anksioznosti nakon porođaja?

Mazite bebu (mnogo). Ovo oslobađa oksitocin, koji može smanjiti nivo anksioznosti.

Ako možete više spavajte. Spavanje u odvojenim sobama ili smene u brizi oko bebe mogu biti neophodni tokom prvih nekoliko meseci. Težite barem jednom neprekidnom četvorosatnom spavanju i vodite računa o unosu kofeina.

Provedite vreme sa drugim majkama. Iako se možda osećate kao da nemate vremena, povezivanje sa drugim majkama (čak i ONLINE) može učiniti čuda u umanjivanju vaših strahova i potvrđivanju vaših emocija. Velike su šanse da niste jedini koji brinete.

Povećajte svoju fizičku aktivnost. Uprkos fizičkim naporima koje trudnoća, porođaj i proizvodnja mleka preuzimaju na vaše telo, fizička aktivnost je jedna od najmoćnijih strategija protiv anksioznosti. Aktivnosti koje uključuju vežbe disanja, poput joge, mogu biti posebno korisne.

Odvikavajte se postepeno. Ako dojite i donosite odluku o odvikavanju, pokušajte to učiniti nežno kako biste smanjili nagle hormonske promene.

Pitajte za pomoć. Tražite pomoć oko kućnih poslova.

 

Izvor: www.health.harvard.edu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *