fbpx

U toku trudnoće važno je pridržavati se određenih saveta da bi se sprečili određeni problemi, koji mogu biti i ozbiljni, poput pobačaja ili razvoja urođene bolesti kod deteta.

NE KONZUMIRAJTE ŠTETNE POIZVODE I NE IZLAŽITE SE OPASNIM SUPSTANCAMA

Duvan, alkohol i droga mogu negativno uticati na razvoj fetusa i uzrokovati određene bolesti, malformacije ili mentalnu retardaciju. Njihovo konzumiranje takođe povećava rizik od prevremenog porođaja i sindroma iznenadne smrti odojčeta. Isto tako, u ranoj trudnoći treba izbegavati toksične proizvode kao što su farbe i pojedini deterdženti.

IZBEGAVAJTE DUGA PUTOVANJA

Za vreme dugog putovanja kolima, na svaki sat se zaustavite da prošetate. Ako je razdaljina veća od 300km, bolje je putovati vozom. Ako letite avionom, šetajte se i unosite puno tečnosti, da bi ste sprečili flebitis ili emboliju. Izbegavajte duga putovanja i letove pred kraj trudnoće.

ODMARAJTE SE

Trudnoća, pre svega u prvom i trećem tromesečju, obično izaziva umor. Odmarajte se kad god osetite potrebu. Izbegavajte stres, preopterećenost, previše naporne fizičke aktivnosti i nošenje teškog tereta, naročito pred kraj trudnoće.

VEŽBAJTE, ALI IZBEGAVAJTE NAPORNE ILI GRUBE SPORTOVE

U trudnoći se preporučuje umerena fizička aktivnost, poput pešačenja, plivanja, a naročito joga, koja će vas pripremiti da lakše izdržite porođajne bolove. Izbegavajte sportove koji podrazumevaju skakanje (jahanje, tenis i sl.) ili udaranje (borilački sportovi, timski sportovi i sl.), kao i ekstremne sportove (planinarenje, dubinsko ronjenje itd.).

PRATITE NEUOBIČAJENE ZNAKE

Ako primetite znake pobačaja (krvarenje, kontrakcije materice i sl.), obustavite sve aktivnosti i što pre se javite lekaru.

IZBEGAVAJTE VISOKE TEMPERATURE

Preveliko povećanje majčine telesne temperature može biti neprijatno i opasno po fetus. Naročito izbegavajte kupanje vrućom vodom  (čija je temperatura veća od 38 sptepeni C), džakuzi i fizičke aktivnosti po vrućini.

ODRŽAVAJTE HIGIJENU

Održavanjem higijene sprečavaju se infekcije koje mogu naškoditi fetusu. Redovno perite ruke. Obavezno operite voće i povrće pre konzumiranja i izbegavajte rizik od infekcije toksoplazmom.

HRANITE SE URAVNOTEŽENO

Nedostatak hranljivih materija može uzrokovati malformacije fetusa i pobačaj. Jedite tri glavana obroka, pri čemu je doručak naročito važan, i jednu-dve užine dnevno. Ishrana treba da bude raznovrsna i uravnotežena. Jedite u skladu sa vašim apetitom, ali nemojte preterivati s masnoćama i šećerom. Da biste održavali hidriranost, unosite najmanje 1,5 litara tečnosti dnevno (vodu, biljne čajeve, voćne sokove). Takođe se preporučuje redovno konzumiranje ribe s malim sadržajem žive.

IZBEGAVAJTE ODREĐENE NAMIRNICE

Pojedine namirnice mogu biti opasne po fetus, naročito u prvih nekoliko nedelja razvoja. Tu spadaju neprerađeni mlečni proizvodi, sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso, riba, nesušene kobasice i paštete, jer mogu uzrokovati bolesti kao što su listerioza i toksoplazmoza. Izbegavajte ove namirnice ili ih propisno termički obradite i obavezno operite sirovo voće i povrće pre konzumiranja. Ograničite unos zaslađivača (aspartam i dr.), proizvoda bogatih kofeinom (kafa, čajm koka-kola i sl.) i ribe grabljivice, kao što su tuna, sabljarka i deverika, koje obično sadrže veliku količinu žive.

VODITE RAČUNA O KVALITETU VODE

Voda s česme obično nije opasna, ali preporučuje se da odstoji u bokalu duže od jednog dana. Voda iz bunara mora se redovno analizirati. Ne koristite neprečišćenu vodu za piće, ali ni za pranje zuba, sudova, voća i povrća. Izbegavajte da pijete vruću vodu iz bojlera i uvek pustite da voda malo isteče ako je dugo niste puštali (ujutro, posle puta i sl.).

UZIMAJTE DODATKE ISHRANI

Ženi je trudnoća posebna energija, koja se obično može obezbediti uravnoteženom ishranom. Međutim, ponekad se preporučuje uzimanje dijetetskih suplemenata da bi se povećao unos gvožđa, joda, kalcijuma, vitamina D i vitamina B9 (folna kiselina). Folne kiseline ima u lisnatom povrću (zelena salata, spanać, kiseljak, kupus), orašastim plodovima i jajima, ali kako je dnevnu preporučenu dozu od 0,4 mg teško postići samo ishranom, uzimajte suplemente folne kiseline, ako je moguće barem tri meseca pre trudnoće pa do kraja prvog tromesečja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *