[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ako patite od artritisa, verovatno ste primetili da vam zglobovi postaju nervozniji kako vreme postaje hladnije. Ali zašto su simptomi artritisa gori tokom zimskog perioda?

Naši zglobovi najbolje funkcionišu u umerenim vremenskim uslovima kaže specijalisti reumatologije. Kada vreme postane hladnije, sinovijalna tečnost koja deluje kao motorno ulje u našim zglobovima postaje više kao mulj.Neki ljudi su toliko osetljivi na vremenske prilike da njihovi bolni zglobovi deluju kao signal da dolazi oluja.

 

Kako smanjiti bol izazvanim zimskim artritisom?

Iako hladno vreme ne izaziva artritis, može pogoršati bolove. Niske temperature mogu povećati osetljivost na bol, usporiti cirkulaciju krvi i izazvati grčeve mišića. Da stvari budu složenije, naši zglobovi mogu da otkriju i reaguju na promene barometarskog pritiska (količina vazdušnog pritiska u atmosferi).

 

Dobre vesti: postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite da biste podržali zglobove kada vreme ne radi za vas.

 

  1. Ugrej te se.

Ako vaši zglobovi ne vole zimsku hladnoću, najbolje je da ostanete topli. Stavite kape, rukavice i šalove.

  1. Vežbajte.

Vežbanje je najbolja stvar koju možete da uradite da biste sprečili bol od artritisa i očuvali svoje zglobove. Redovna fizička aktivnost pomaže u povećanju energije i povećanju snage i fleksibilnosti.

  1. Istežite se

„Redovno istezanje, posebno pre vežbi na otvorenom, može pomoći da se opuste ukočeni zglobovi. Kada su vam mišići i zglobovi dovoljno topli, manja je verovatnoća da ćete se povrediti.

  1. Dobro jede.

Promena u ishrani neće izlečiti artritis, ali može pomoći u smanjenju upale, jačanju kostiju i jačanju imunološkog sistema. Hrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su masna riba, orasi i semenke, može pomoći u borbi protiv upale.

  1. Održavajte zdravu težinu.

Održavanje zdrave težine može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti. Na kraju krajeva, što više težine nosite, to ćete biti veći pritisak kosti i tetive.

  1. Proverite svoj vitamin D.

Nedostatak vitamina D doprinosi gubitku kostiju, što može dovesti do oštećenja tokom vremena.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *