fbpx

Poremećaji štitne žlezde su česti. U stvari, oko 12% ljudi će doživeti abnormalnu funkciju štitne žlezde u nekom trenutku tokom svog života. Žene imaju osam puta veće šanse da razviju poremećaj štitne žlezde nego muškarci. Takođe, problemi sa štitnom žlezdom se povećavaju sa godinama i mogu drugačije uticati na odrasle nego na decu.

Na najosnovnijem nivou, tiroidni hormon je odgovoran za koordinaciju energije, rasta i metabolizma u vašem telu.Problemi se mogu javiti kada je nivo ovog hormona previsok ili nizak. Hipotireoza, ili nizak nivo tiroidnih hormona, usporava vaš metabolizam i smanjuje rast ili popravku mnogih delova tela.

 

Šta je hipotireoza?

Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira koja se prekriva preko prednjeg dela dušnika. Ako stavite prste na bočne strane Adamove jabuke i progutate, osetićete kako vam štitna žlezda klizi pod prstima.

Oslobađa tiroidni hormon, koji kontroliše rast i metabolizam u suštini svakog dela vašeg tela.Hipofiza, sićušna žlezda u sredini glave, prati vašu fiziologiju i oslobađa hormon koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH). TSH je signal štitnoj žlezdi da oslobodi tiroidni hormon. Ponekad se nivoi TSH povećavaju, ali štitna žlezda ne može da oslobodi više tiroidnih hormona kao odgovor. Ovo je poznato kao primarni hipotireoza, jer problem počinje na nivou štitne žlezde.

U drugim slučajevima, nivoi TSH se smanjuju, a štitna žlezda nikada ne prima signal da poveća nivo hormona štitaste žlezde. Ovo se zove sekundarni hipotiroidizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *