[vc_row][vc_column][vc_column_text]Endometrioza je poremećaj u kome endometrijum (tkivo koje oblaže matericu) raste izvan materice. Endometrioza se najčešće nalazi na jajnicima, jajovodima, tkivima koje drže matericu na mestu ili na spoljnoj površini materice. Takođe se može naći u bešici, crevima, grliću materice, rektumu, vagini ili vulvi. Iako retka, endometrioza se takođe može pojaviti u plućima, mozgu, koži ili drugim delovima tela.

Kada se javlja endometrioza?
Endometrioza se može javiti kod bilo koje žene koja ima menstruaciju, ali se najčešće dijagnostikuje kod žena u 30-im ili 40-im godinama. I iako je tačan uzrok poremećaja nepoznat, postoji niz faktora koji dovode žene u povećan rizik od endometrioze. Žene koje nikada nisu imale decu, žene sa kraćim menstrualnim ciklusom ili dužim menstrualnim periodima, žene sa stanjem koje blokira normalan menstrualni tok i žene koje imaju porodičnu istoriju endometrioze su u većem riziku.

Koji su simptomi endometrioze?
Najčešći simptom endometrioze je bol u donjem delu stomaka, mada se vrste bola mogu razlikovati. Bol koji se oseća usled endometrioze uključuje veoma bolne menstrualne grčeve, hronični bol u leđima i karlici, bol tokom ili posle seksa, bol u crevima ili bolno pražnjenje creva. Endometrioza može dovesti do brojnih drugih simptoma, uključujući krvarenje između menstruacija, neplodnost i probleme sa varenjem. Važno je napomenuti da postojanje ovih simptoma ne znači nužno da imate endometriozu, a takođe je moguće da imate endometriozu bez bilo kojeg od ovih simptoma. Neke žene mogu imati ovaj poremećaj, a da to nisu ni svesne jer ne pokazuju nikakve simptome. Ako imate neke od simptoma, trebalo bi da posetite lekara. Ginekolog vam može pomoći da razvijete personalizovani plan lečenja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *