Visoki krvni pritisak moguće je kontrolisati i sprečiti otklanjanjem pojedinih faktora rizika i praćenjem preporuka, kojih bi naročito trebalo da se pridržavaju starije osobe i oni koji u porodici imaju slučajeve hipertenzije.

Konzumiranje duvana uzrokuje ubrzanje srčanog ritma, sužavanje krvnih sudova (vazokonstrikcija) i privremeno povišenje krvnog pritiska.

Ograničite unos alkoholnih pića na najviše jednu čašu dnevno.

Dajte prednost svežoj ili zamrznutoj umesto prerađenoj hrani (konzerviranoj, polugotovoj i sl.), koja često sadrži previše soli. Kada pripremate jela, zamenite so začinima, aromatičnim biljem, limunovim sokom ili belim lukom. Namirnice bogate kalijumom mogu vas zaštititi od visokog krvnog pritiska, a u njih spadaju voće, povrće, mahunarke (naročito banane, pomorandže, dinje, paradajz, kivi, krompir, pasulj i bob), kao i jogurt, mleko, orašasti plodovi, integralne žitarice i riba.

Radite vežbe izdržljivosti redovno i umereno i konzumirajte hranu s malim sadržajem masnoća.

Ukoliko imate predispozicije za visoki krvni pritisak, izbegavajte lekove poput oralnih kontraceptiva i nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Krvni pritisak kod lekara morate meriti barem jednom godišnje (češće ako već patite od hipertenzije). Krvni pritisak se smatra povišenim ako je konstantno veći od 140/90 mm Hg (14/9 cm).

Stres može izazvati i pogoršati hipertenziju. Otklonite izvore stresa, nemojte previše raditi, odmarajte se i dovoljno spavajte. Tehnike opuštanja, kao što su joga, meditacija ili taj-či su preporučljive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *