[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sluh je opažanje zvuka ušima i obrada zvuka u mozgu. Strukture spoljašnjeg uva primaju zvučne vibracije i usmeravaju ih ka srednjem uvu. Srednje uvo pojačava vibracije i prenosi ih do čulnih organa u unutrašnjem uvu, koji detektuju frekvenciju i jačinu zvuka. U uvu su smešteni i organi za ravnotežu, koji percipiraju pokrete glave i njen položaj u prostoru.

UVO

Uvo se sastoji iz tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva. Spoljašnje uvo čine ušna školjka i spoljašnji ušni kanal. Srednje uvo, smešteno u slepoočnoj kosti, sadrži tri slušne koščice i od spoljašnjeg slušnog kanala odvojeno je bubnom opnom. Unutrašnje uvo, koje se takođe nalazi u slepoočnoj kosti, sadrži čulne organe za sluh (puž) i ravnotežu (polukružni kanali i trem).

MEHANIZAM SLUHA

Zvuk u vazduhu putuje u obliku vibracije u molekulima u vazduhu. Te vibracije prima ušna školjka (spoljašnje uvo) i usmerava ih ka spoljašnjem slušnom kanalu, gde one izazivaju treperenje bubne opne. Tri slušne košnice pojačavaju vibracije bubne opne i prenose ih do puža, koji ih trasformiše u nervne impulse. Zvučne vibracije takođe sprovode kosti lobanje, naročito slepoočna kost, u kojoj je smešten puž. Zato se, kada je srednje uvo (slušne koščice) oštećeno, zvuk može detektovati unutrašnjim uvom ali je u tom slučaju kvalitet prenosa lošiji.

RAVNOTEŽA

Ravnoteža je osećaj koji nam omogućava da budemo svesni položaja našeg tela u prostoru i kontrolišemo ga. U precepciji ravnoteže delom učestvuju i organi u untrašnjem uvu, u saradnji s malim mozgom. Položaj tela procenjujemo i čulom vida, koji nam pruža uvid u prostorne odnose u okruženju, kao i detekcijom istezanja mišića i položaja zglobova (propricepcija).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *