[vc_row][vc_column][vc_column_text]Često koža može biti prozor onoga što se dešava u našem telu. Za žene sa sindromom policističnih jajnika ili PCOS ovo može značiti akne, gubitak kose, prekomerni rast dlaka na licu ili telu, tamne mrlje na koži ili bilo koju kombinaciju ovih problema.

 

Šta je PCOS?

Problemi sa kožom i kosom mogu biti najprimetnije karakteristike PCOS-a, pa ponekad i razlog za traženje medicinske pomoći. Međutim, karakteristike PCOS-a takođe uključuju menstrualne nepravilnosti, policistične jajnike (kada jajnici razvijaju više malih folikula i ne ispuštaju redovno jaja), gojaznost i insulinsku rezistenciju (kada ćelije ne reaguju dobro na insulin).

Uzrok PCOS-a nije u potpunosti jasan, ali naučni dokazi ukazuju na hormonsku neravnotežu, posebno višak testosterona (takođe poznat i kao hiperandrogenizam) i insulinsku rezistenciju. PCOS je najčešći uzrok neplodnosti kod žena. Hormonska neravnoteža kod PCOS remeti proces ovulacije, a bez ovulacije trudnoća nije moguća. PCOS postoji u spektru, što znači da nemaju sve žene sa PCOS iste znakove i simptome. Zbog varijacija u karakteristikama ovog sindroma, može biti teško dijagnostikovati.

 

Kako da znam da li imam PCOS?

Ne postoji jedan specifičan test koji se može koristiti za dijagnostikovanje PCOS-a, pa je potrebna pažljiva i temeljita obrada, uključujući laboratorijske testove i snimanje. Laboratorijski testovi obično uključuju merenje nivoa različitih hormona, poput androgena. Slikovni testovi mogu uključivati ultrazvuk jajnika.

 

Koje su kožne manifestacije PCOS -a?

Akne povezane sa PCOS-om često se pojavljuju na donjem delu lica, uključujući liniju vilice, bradu i gornji deo vrata. Iako nije pravilo, ova područja se smatraju hormonskim obrascem za akne. Žene sa PCOS-om mogu primetiti da su lezije akni dublje, veće i sporije prolaze. Akne u PCOS-u obično se pogoršavaju u vreme menstruacije. Dermatolozi često preporučuju upotrebu oralnih kontraceptivnih pilula ili lekova koji se zovu spironolakton za lečenje ove vrste akni. Ovi tretmani, kada se koriste kod pacijenata koji nemaju kontraindikacije, tretmani mogu biti od velike pomoći u uklanjanju akni.

 

Hirzutizam ili prekomerni rast kose na mestima gde je kosa obično odsutna ili minimalna, još jedan je dermatološki znak PCOS-a. Uobičajena područja hirzutizma uključuju bradu, vrat, trbuh, grudi ili leđa. Na skalpu se, međutim, može videti ćelavost ili proređivanje kose. Oba ova problema sa kosom vođena su viškom testosterona.

Povremeno se javlja još jedno stanje kože koje se naziva acanthosis nigricans, to su tamna, baršunasta područja kože, obično u naborima kože, poput vrata i ispod pazuha. Ova vrsta stanja kože takođe je povezana sa insulinskom rezistencijom i može biti posledica stimulacije ćelija kože insulinom, uzrokujući njihovo prerastanje.

Izvor: www.health.harvard.edu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *