[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pošto prehlade i alergije imaju mnogo istih simptoma, možda će biti teško razlikovati ova dva stanja. Jedan od načina da razlikujete ova dva stanja je da obratite pažnju na simptome koje oni ne dele.

Prehlade češće izazivaju:

Alergije češće izazivaju:

Alergije kod dece

Još jedan izdajnički znak alergije — posebno kod dece — naziva se „alergijski pozdrav“. Deca sa alergijama imaju svrab u nosu, koji često trljaju pokretom ruke nagore koji izgleda kao pozdrav.

Doba godine

Doba godine može dati naznake uzroka vaših simptoma. Veća je verovatnoća da ćete se prehladiti tokom jesenjih i zimskih meseci, iako je moguće da se prehladite i u proleće i leto. Alergije se takođe mogu javiti u bilo koje doba godine, ali alergije na polen su najčešće tokom prolećnih meseci. Alergije na travu su najveće u kasno proleće do leta, dok se alergije na ambroziju javljaju tokom kasnog leta i jeseni.

Trajanje simptoma

Drugi način da utvrdite da li imate alergiju ili prehladu je po trajanju simptoma. Prehlade se popravljaju u roku od nedelju dana. Alergije neće nestati osim ako se ne lečite ili ne uklonite okidač. Sezonski alergeni imaju tendenciju da izazovu simptome dve ili tri nedelje odjednom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *