[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mišići izloženi preteranom naprezanju ili direktnom udarcu mogu pretrpeti istegnuće ili kontuziju. Ove povrede se uglavnom dešavaju prilikom bavljenja sportom ili nezgode. Mirovanje i lečenje upale, naročito primenom leda, u većini slučajeva su dovoljni da se povreda mišića brzo ublaži. Za potpun oporavak može biti potrebno od nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno od ozbiljnosti povreda.

 

RUPTURA MIŠIĆA

Ruptura mišića je napuknuće određenog broja mišićnih vlakana, obično usled intezivnog fizičkog napora i naprezanja bez predhodnog zagrevanja ili usled istezanja mišića koje prevazilazi njegovu elastičnost. Istegnuće predstavlja beningni rascep odnosno manju povred tek nekoliko mišićnih vlakana. Bol prolazi nakon nekoliko sati, s tim što se preporučuje mirovanje u trajanju od 3-4 dana. Ruptura je ozbiljni rascep, gde dolazi do napuknuća većeg broja mišićnih vlakana. Bol je jak i onemogućava nastavak fizičke aktivnosti. U ovom slučaju, neophodno je mirovati nekoliko nedelja.

 

KONTUZIJE MIŠIĆA

Kontuzije mišića su povrede izazvane direktnim udarcem u poprečno-prugasti mišić, bez pucanja kože ili mišića. Simptomi su bol u mišićima i stvaranje hematoma u mišiću, u kombinaciji s otokom i modricama.

 

STAVLJANJE LEDA

Zahvaljujući tome što deluje kao vazokonstriktor, led može smanjiti krvarenje u povređenom mišićnom tkivu. Takođe deluje kao analgetik i ublažava grčeve.

POVREDE MIŠIĆA UKRATKO

Simptomi:
Ruptura: akutni bol, imobilnost, oticanje, ekhimoza.

Lečenje:
Smanjenje upale stavljanjem leda, kompresija zavojem i podizanjem ekstremiteta, delimično ili potpuno mirovanje, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, mišićni relaksanti, za ozbiljne povrede fizioterapija. Veoma retko operacija. Ponovna aktivnost tek nakon potpunog oporavka.

Prevencija:
Ruptura: postepeno zagrejavanje i istezanje mišića i tetiva pre vežbanja, ishrana prikladna za sport kojim se bavite, hidriranje u toku fizičke aktivnosti.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *