[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zbog sve veće stope gojaznosti, neaktivnosti i starenja stanovništva, dijabetes tipa 2 je rasprostranjeniji u našem društvu nego ikad ranije. U zemljama sa visokim dohotkom smrtnost od dijabetesa opala je sa 2000. na 2010. godinu, ali se zatim povećala od 2010. do 2016. godine – što je dovelo do ukupnog porasta prevremenih smrtnih slučajeva od 5% od 2000. godine. Posebno zabrinjava to što se dijabetes tipa 2 danas često primećuje kod dece , zbog njihove gojaznosti i neaktivnosti.

Dugo godina je poznato da dijabetes tipa 2 povećava rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. Novija istraživanja su pokazala da dijabetes takođe povećava rizik od demencije. Međutim, ono što prethodno nije istraženo jeste da li starost pojave dijabetesa pravi razliku u riziku od razvoja demencije.

Kako diajbetes može dovesti do demencije?

Postoji više razloga zašto godine bolovanja od dijabetesa tipa 2 mogu dovesti do demencije. Jedan od razloga povezan je sa efektima koje dijabetes ima na srce, jer je zdravlje srca povezano sa zdravljem mozga. Bolesti srca i povišeni krvni pritisak povezani su sa bolestima mozga koje zauzvrat mogu dovesti do demencije. 

Drugi faktor se odnosi na epizode ​​hipoglikemije koje se često javljaju kod dijabetesa. Iako je dokazano da čvrsta kontrola šećera u krvi smanjuje dugoročni rizik od srčanih bolesti i moždanih udara, čvrsta kontrola takođe može dovesti do hipoglikemije, gubitka pamćenja i demencije. Velika je verovatnoća da do ovoga dolazi jer je poznato da niski šećeri u krvi oštećuju hipokampus – memorijski centar mozga.

Jedna od intrigantnijih hipoteza je da dijabetes direktno uzrokuje Alchajmerovu bolest. Zaista, Alchajmerova bolest je čak nazvana „dijabetesom tipa 3“ zbog zajedničkih molekularnih i ćelijskih karakteristika dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Na primer, insulin igra kritičnu ulogu u stvaranju amiloidnih plakova, a insulin je takođe uključen u fosforilaciju tau, što dovodi do neurofibrilarnih prepletanja. Drugim rečima, dok insulinska rezistencija u telu može dovesti do dijabetesa tipa 2, insulinska rezistencija u mozgu može dovesti do plakova i prepleta Alchajmerove bolesti.

Smanjite rizik od dijabetesa i demencije

Dobra vest je da možete smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i rizik od demencije. Danas razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li bi sledeće promene načina života odgovarale vama. Imajte na umu da su ove životne promene korisne čak i ako imate dijagnozu dijabetesa ili prediabetesa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *