[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bez obzira da li ste vi, vaš prijatelj ili član porodice dobili dijagnozu raka dojke, istraživanje po svim dostupnim podacima može biti naporno. Evo jednostavnog pregleda raka dojke i njegovih stadijuma, nakon čega sledi pregled načina na koji se rak dojke širi, kako se dijagnostikuje i kako ga lekari leče.

Šta je rak dojke?

Rak dojke se javlja kada se ćelije raka formiraju u tkivu dojke. To je jedan od najčešćih tipova dijagnoze raka za žene, odmah iza raka kože. Ova bolest može pogoditi i muškarce.

Rano otkrivanje pomoglo je u dijagnosticiranju raka dojke i poboljšanju stope preživljavanja.

Simptomi mogu uključivati:

· kvržica u dojci

· krvavi iscjedak iz bradavica

· promene u veličini, obliku ili izgledu vaše dojke

· promene u boji ili teksturi kože na dojkama

 

Održavanje redovnih samopregleda dojki i mamografija može vam pomoći da primetite bilo kakve promene. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obavestite svog lekara što je pre moguće.

Koje su faze raka dojke?

Vaš lekar identifikuje stadijum raka utvrđujući:

· da li je rak invazivan ili neinvazivan

· veličinu tumora

· broj zahvaćenih limfnih čvorova

· prisustvo raka u drugim delovima tela

 

Pet stadijuma raka dojke su:

 

Faza 0

U stadijumu 0, rak se smatra neinvazivnim. Postoje dve vrste raka dojke stadijuma 0:

1. Kod duktalnog karcinoma in situ (DCIS), rak se nalazi unutar sluznice mlečnih kanala, ali se nije proširio na drugo tkivo dojke.

2. Dok je lobularni karcinom in situ (LCIS) takođe klasifikovan kao stadijum 0 dojke, on se zapravo ne smatra rakom. Umesto toga, opisuje abnormalne ćelije koje su nastale u režnjevima dojke.

Rak dojke 0 stadijuma je visoko izlečiv.

Faza 1

U ovoj fazi, rak se smatra invazivnim, ali lokalizovanim. Faza 1 je podeljena na oblike 1A i 1B:

 

A. U stadijumu 1A, rak je manji od 2 centimetra (cm). Nije se proširio na okolne limfne čvorove.

B. U fazi 1B, vaš lekar možda neće pronaći tumor u vašoj dojci, ali limfni čvorovi mogu imati male grupe ćelija raka. Ove grupe mere između 0,2 i 2 milimetra (mm).

Kao i kod stadija 0, rak dojke 1. stadijuma je visoko izlečiv.

 

Faza 2

Rak je invazivan u drugoj fazi. Ova faza je podeljena na 2A i 2B:

A.U fazi 2A možda nemate tumor, ali se rak proširio na vaše limfne čvorove. Alternativno, tumor može biti manji od 2 cm i zahvaća limfne čvorove. Ili tumor može biti između 2 i 5 cm, ali ne uključuje vaše limfne čvorove.

B.U stadijumu 2B, veličina tumora je veća. Možda ćete dobiti dijagnozu 2B ako je vaš tumor između 2 i 5 cm i proširio se na četiri ili manje limfnih čvorova. U suprotnom, tumor može biti veći od 5 cm bez širenja limfnih čvorova.

Možda će vam biti potreban jači tretman nego u ranijim fazama. Međutim, izgledi su još dobri u drugoj fazi.

 

Faza 3

Vaš rak se smatra invazivnim i uznapredovalim ako dostigne fazu 3. Još se nije proširio na druge organe. Ova faza je podeljena na podskupine 3A, 3B i 3C:

 

A. U fazi 3A, vaš tumor može biti manji od 2 cm, ali postoji između četiri i devet zahvaćenih limfnih čvorova. Veličina tumora u ovoj fazi može biti veća od 5 cm i uključivati mala okupljanja ćelija u vašim limfnim čvorovima. Rak se takođe mogao proširiti na limfne čvorove ispod pazuha i dojke.

B. U stadijumu 3B, tumor može biti bilo koje veličine. U ovom trenutku se takođe proširio na grudne kosti ili kožu i zahvatio je do devet limfnih čvorova.

C. U stadijumu 3C, rak se možda proširio na preko 10 limfnih čvorova čak i ako nema tumora. Oštećeni limfni čvorovi mogu biti u blizini ključne kosti, ispod pazuha ili dojke.

 

Opcije lečenja u trećoj fazi uključuju:

· mastektomija

· zračenje

· hormonska terapija

· hemoterapija

 

Ovi tretmani se takođe nude u ranijim fazama. Vaš lekar može predložiti kombinaciju tretmana za najbolji ishod.

 

Faza 4

U četvrtoj fazi, rak dojke je metastazirao. Drugim rečima, proširila se na druge delove tela. Ovo može uključivati jedno ili više od sledećeg:

· mozak

· kosti

· pluća

· jetre

 

Vaš lekar može isprobati različite mogućnosti lečenja, ali se rak u ovoj fazi smatra terminalnim.

 

Kako se dešava širenje?

Postoji nekoliko načina na koje se rak može širiti u telu.

1. Direktna invazija se dešava kada se tumor proširio na obližnji organ u telu. Ćelije raka se ukorenjuju i počinju da rastu na ovom novom području.

2. Limfangitno širenje se javlja kada rak putuje kroz limfni sistem. Rak dojke često zahvata obližnje limfne čvorove, pa rak može ući u limfni cirkulatorni sistem i zahvatiti se u različitim delovima tela.

3. Hematogeno širenje se kreće na isti način kao limfangitsko širenje, ali kroz krvne sudove. Ćelije raka putuju kroz telo i ukorenjuju se u udaljenim područjima i organima.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *