U zavisnosti od toga kako definišete termin, prostatitis utiče na 9% do 16% muškaraca u nekom trenutku u životu. Termin prostatitis, što podrazumeva zapaljenje prostate, odnosi se na grupu sindroma koje karakterišu problemi uriniranja kao što su peckanje ili bolno uriniranje, teška ili bolna ejakulacija i bol u perineumu ili donjem delu leđa. Iako uzrokuje neke od istih simptoma kao i BPH (Benigna prostatična hiperlazija) i mogu se pojaviti istovremeno, prostatitis je posebano stanje.

Lečenje hroničnog prostatitisa

Ako imate hronični prostatitis, lečenje je veoma individualno i zavisiće od vrste simptoma koje imate. Na sreću, postoji mnogo opcija koja Vam može pomoći u ublažavanju simptoma.

 Antibiotici – Tradicionalno gledište je da, ukoliko nema dokaza o bakterijskoj infekciji, malo je verovatno da će antibiotici biti efikasni u lečenju hroničnog prostatitisa. Međutim, antibiotici ponekad pomažu kod muškaraca čiji je prostatitis prethodno bio prouzrokovan infekcijom urinarnog trakta. Ali, ako prvi put antibiotik ne smanji simptome, onda je malo verovatno da će antibiotici uopšte delovati. U tom slučaju je bolje istražiti druge opcije.

Lekovi protiv bolova – Vruća kupka ili sredstva za uklanjanje bolova mogu pomoći kada hronična upala prostate izaziva osetljivost mišića ili grčeve. Za neke muškarce, najbolji izbor je lek za bolove koji takođe smanjuje upale, kao što su aspirin, ibuprofen i sl.

Alfa blokatori – Ovi lekovi opuštaju mišiće bešike, olakšavajući protok urina. Ovi lekovi su najbolja opcija kada je glavni simptom hroničnog prostatitisa teškoće uriniranja. Izbor alfa blokatora za upotrebu može zavisiti od neželjenih efekata, koji mogu uslediti. Neselektivni blokatori alfa, kao što su dokazosin (Cardura) i terazosin (Hitrin), moraju se pažljivo koristiti jer mogu previše snižavati krvni pritisak. Selektivni blokatori alfa kao što su alfuzosin (Urokatral) ili tamsulozin (Flomak) imaju manji rizik za smanjenje krvnog pritiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *