[vc_row][vc_column][vc_column_text]Alergija ili preosetljivost je abnormalna reakcija imunosistema prilikom kotakta s alergenom, koji inače bezopasna supstanca. Postoji veliki broj alergena, a među njima su polen, hrana, lekovi i dr. Razvoju alergija, čiji uzrok još uvek nije precizno utvrđen, dopinose nasledni i sredinski faktori. Alergijske reakcije, trenutne ili odložne, mogu biti različitog stepena težine, a obuhvataju: crvenilo kože, ekcem, koprivnjaču, astmu, upalu sluzokože nosa, oticanje lica i vrata, anafilaktički šok. Postoje niz terapija za otklanjanje simptoma alergije, kao i za preventivno ublažavanje osetljivosti pojedinca na određeni alergen.

ALERGENI

Alergen je bezopasna supstanca koja izaziva alergijsku reakciju kod osetljivih osoba. Naše okruženje obiluje alergenima , koji u kontaktu sa organizmom mogu doći preko kože ili udisanjem (polena, plesni, grinje, industrijski proizvodi, dlaka i perje), gutanjem (kikiriki, školjke i sl.) ili putem krvi (otrov insekta, lekovi). Osetljiva osoba je obično alergična na više alergena sličnog hemiskog sastava.

MEHANIZAM ALERGIJSKE REAKCIJE

Alergija se razvija u dve faze. Inicijalni kontakt sa alergenom kod pojedinaca izaziva osetljivost, ali bez pojave simptoma: imunosistem stvara specifična antitela, koja se vezuju za određene ćelije prisutne u tkivima i krvi. Prilikom drugog kontakta, antitela prepoznaju alergen. Ćelije za koje su vezana antitela počinju da luče histamin, hemijsku supstancu koja pokreće upalnu reakciju i izaziva simptome karakteristične alergijsku reakciju: crvenilo, oticanje tkica itd. U slučaju trenutne preosetljivosti, najčešćeg oblika alergijske reakcije, odgovor imunosistema je brz i javlja se u roku od nekoliko minuta.

Alergije UKRATKO

Simptomi:

Kožne reakcije (crvenilo, otok, koprivnjača i sl.), iritacija oka, problemi sa varenjem, upale gornjih disajnih puteva (nosa, grla). Otežano disanje (napadi astme) i kardoovaskularni problemi u najtežim slučajevima

Lečenje:

Antihistaminici, kortikosteroidi, adrenalin, desenzitizacija.

Prevencija:

Izbegavanje kontakta sa alergenom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *