[vc_row][vc_column][vc_column_text]Koliko se dobro štitite od srčanih bolesti, vodećeg uzroka smrti u svetu? Provera pet važnih brojeva može vam dati dobru ideju .Ispod su idealne vrednosti za svako merenje, zajedno sa razlogom zašto su važni i ciljani saveti za njihovo poboljšanje.

 

Iako su idealne vrednosti dobri ciljevi za većinu ljudi, vaš lekar može preporučiti različite ciljeve na osnovu vaših godina ili drugih zdravstvenih stanja.

 

Krvni pritisak

Manje od 120/80 mm Hg

 

Očitavanja krvnog pritiska vam govore o snazi krvi koja pritiska vaše arterije kada se vaše srce kontrahuje (sistolni krvni pritisak, prvi broj) i opušta (dijastolni krvni pritisak, drugi broj). Vaš krvni pritisak odražava koliko teško vaše srce radi (na primer, kada se odmarate ili vežbate) i stanje vaših krvnih sudova. Sužene, nefleksibilne arterije uzrokuju porast krvnog pritiska.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Visok krvni pritisak ubrzava oštećenje krvnih sudova, podstičući nakupljanje masnog plaka (ateroskleroza). Ovo postavlja scenu za srčani udar. Visok krvni pritisak primorava glavnu pumpnu komoru srca da se uveća, što može dovesti do srčane insuficijencije. Konačno, visok krvni pritisak povećava rizik od moždanog udara zbog začepljenog ili pucanja krvnog suda u mozgu.

Šta pomaže: Ishrana bogata kalijumom (koji se nalazi u velikom broju povrća, voća i pasulju); minimiziranje alkohola.

 

LDL holesterol

Manje od 100 mg/dL

Test holesterola (ili lipidni status) pokazuje mnogo toga. Lekari su obično najviše zabrinuti zbog holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), čestica koje čine oko dve trećine holesterola u krvi.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Višak LDL čestica se zadržava unutar zidova arterija, formirajući penaste ćelije pune masti koje čine aterosklerozu.

Šta pomaže: Ograničavanje zasićenih masti (koje se nalaze u mesu, mlečnim proizvodima i jajima) i zamena praznih kalorija nezasićenim mastima (koje se nalaze u orasima, semenkama i biljnim uljima).

 

Trigliceridi

Manje od 150 mg/dL

Možda manje poznati od holesterola, trigliceridi su najčešći oblik masti u krvotoku. Dobijeni iz hrane, ovi molekuli obezbeđuju energiju za vaše telo. Ali višak kalorija, alkohola i šećera koje telo ne može da iskoristi pretvaraju se u trigliceride i skladište u masnim ćelijama.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Poput visokog LDL holesterola, povišene vrednosti triglicerida su povezane sa većim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Šta pomaže: Ograničavanje namirnica koje sadrže nezdrave masti, šećer ili oboje; konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama (kao što je riba); izbegavanje alkohola.

 

Šećer u krvi

Između 4.0 mmol/L i 5.6 mmol/L (ujutru)

Visok nivo šećera u krvi definiše dijagnozu dijabetesa. Dijabetes tipa 2 je najčešći. Javlja se kada telo razvije insulinsku rezistenciju (insulin omogućava ćelijama da uzimaju šećer) i ne proizvodi dovoljno insulina da prevaziđe otpor.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Visok nivo šećera u krvi oštećuje zidove krvnih sudova i uzrokuje da se šećer (glukoza) vezuje za LDL. Zbog toga postoji veća verovatnoća da će LDL oksidirati – još jedan faktor koji podstiče aterosklerozu. Višak šećera u krvi takođe čini fragmente ćelija koje se nazivaju trombocitima lepljivim, tako da je veća verovatnoća da će formirati ugruške, što može izazvati srčani ili moždani udar.

Šta pomaže: Izbegavanje slatkih pića i hrane sa visokim sadržajem šećera; jedenje celih, neprerađenih žitarica umesto hrane napravljene od rafinisanih žitarica (belo brašno, beli pirinač).

 

Obim struka

Muškarci: <102 cm

Žene: <88 cm

Izmerite struk oko golog stomaka tik iznad pupka (pupak). Veliki stomak – ono što doktori nazivaju abdominalnom ili visceralnom gojaznošću – obično znači masnoću koja okružuje unutrašnje organe.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Visceralna mast luči hormone i druge faktore koji podstiču upalu, što izaziva oslobađanje belih krvnih zrnaca uključenih u aterosklerozu.

Šta pomaže: Unošenje manje kalorija, posebno onih iz visoko prerađene hrane pune šećera, soli i nezdravih vrsta masti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *