[vc_row][vc_column][vc_column_text]Apendicitis ili upala slepog creva zapravo je akutna upala crvuljka, nastavka slepog creva, a uzrok je najčešće infekcija. Ovo je čest problem, koji pogađa 7% stanovništva u razvijenim zemljama, prevashodno osobe starosti 15-30 godina. Nakon uspostavljanja dijagnoze, jedina moguća kurativna terapija je hiruško odstranjivanje crvuljka, i to hitno, zbog visokog rizika od komplikacija (peritonitis, sepsa i dr.) Operacija se obavlja pod opštom anestezijom, pravljenjem reza na trbušnom zidu ili laparaskopijom.

SIMPTOMI APENDICITISA

Apendicitis počinje naglo, a simptom je jak bol koji se javlja iznad ili oko pupka, ali brzo se spušta u donji desni deo trbuha, koji se može grčiti na dodir, bol može biti praćen gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem i umereno povišenom temperaturom (38˚C). Apendicitis može biti teško dijagnostikovati ako su simptomi ograničeni ili ako crvuljak zauzima neuobičajni položaj.

Apendicitis ukratko:

Simptomi:

Jak i konstantan bol u donjem desnom delu trbuha, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, zatvor, umereno povišena temperatura, trbušni zid tvrd na dodir. Ako osoba leži na levom boku, bol se povećava kada se desna noga podigne i ispruži.

Lečenje:

Odstanjivanje crvuljka, po potrebi antibiotici.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *