[vc_row][vc_column][vc_column_text]Lajmska bolest ili lajmska borelioza je infektivna bakterijska bolest koju sa zaražene životinje na čoveka prenosi zaraženi krpelj. Bolest je rasprostranjena u područijima s umerenom i hladnom klimom na severnoj hemisferi. Razvija se mesecima, pa i godinama, i može uzrokovati ozbiljne probleme sa zglobovima i neurološke komplikacije. Primena antibiotika odmah po pojavljivanju prvih simptoma (osip) omogućava brz oporavak i sprečava komplikacije.

RZVOJ LAJMSKE BOLESTI

Lajmska bolest razvija se u dve faze. U prvoj fazi, nakon nekoliko dana inkubacije, pojavljuje se karakteristično crvenilo oko mesta ujeda, a ponekad i povišena temperatura. Osip se postepeno širi i poprima oblik prstena (hronični migrirajući eritem), da bi na kraju nestao. Drugu fazu, koja nastupa nekoliko nedelja ili meseci kasnije, karakterišu brojne neurološke (glavobolje, neuralgija, praliza lica), upalne (artritis, meningitis, perikarditis, konjuktivitis) ili srčane (aritmija, srčana insuficijencija) manifestacije.

AKO VAS UJEDE KRPELJ

Što pre odstranite krpelja: uhvatite glavu krpelja tankom ravnom pincetom, što bliže koži, i povucite, ali pazite da ga ne zgnječite. Nemojte koristiti eter ili alkohol da biste ga uspavali, jer oni izazivaju povraćanje pljuvačke, što povećava rizik od infekcije. Kada izvučete krpelja, dezinfikujte ranu antiseptikom. Proveravajte mesto ujeda naredne tri nedelje i obraite se lekaru ukoliko se pojavi kružni osip.

Lajmska bolest ukratko

Simptomi:
Prva faza:
kružni ospip na mestu ujeda , kasnije se širi i formira prsten. Druga faza: neurološki, upalni i srčani problemi koji se s vremenom pogoršavaju.

Lečenje:
Antibiotici: oralno, ako se s lečenjuem počne u ranoj fazi, ili intravenski, ako se sa lečenjem počne kasnije.

Prevencija:
Koristite repelente, nostie odeću koja prekriva ćitavu površinu kože, hodajte po sredini šumske staze i izbegavajte visoku travu. Proverite da li na vašoj koži ili koži domaćih životinja ima krpelja, odstranite ih pincetom ali tako da ih ne zgnječite.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *