[vc_row][vc_column][vc_column_text]Iako je malo verovatno da će uživanje u povremenom alkoholnom napitku štetiti vašem zdravlju, prekomerno konzumiranje može imati značajne negativne efekte na vaše telo. Možda se pitate u kom trenutku vaše konzumiranje alkohola postaje štetno za vaše zdravlje, kao i koliko je previše.

Ovaj članak istražuje efekte alkohola na vaše zdravlje i razmatra ograničenja i preporuke za unos.

Preporuke za unos alkohola

Standardna veličina pića i preporuke za unos alkohola razlikuju se od zemlje do zemlje. U Sjedinjenim Državama, standardno piće sadrži približno 14 grama čistog alkohola, što je količina koja se obično nalazi u 12 unci (355 mL) običnog piva, 5 unci (150 mL) vina ili 1,5 unci (45 mL) duh (1 Pouzdani izvor).

Imajte na umu da iako postoje standardne veličine pića, pića mogu da variraju u sadržaju alkohola.

Prema istraživanju umereno pijenje alkohola uključuje do jedno pića dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce. Istraživanja sugerišu da samo oko 2% onih koji piju unutar ovih granica ima poremećaj upotrebe alkohola.

Problematično opijanje može biti povezano sa prekomernim opijanjem, teškim opijanjem, alkoholizmom ili zavisnošću od alkohola.

Jedno istraživanje definiše opijanje kao četiri ili više pića za žene ili pet ili više pića za muškarce u istoj prilici, što znači u isto vreme ili u roku od nekoliko sati.

Obilno opijanje ili teška upotreba alkohola se definiše kao opijanje pet ili više dana u proteklom mesecu.

U međuvremenu, alkoholizam je kada imate smanjenu kontrolu nad alkoholom, zaokupljeni ste njegovom upotrebom i nastavite da ga koristite uprkos negativnim posledicama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *