[vc_row][vc_column][vc_column_text]Starost je najvažniji faktor rizika za rak dojke. Većina slučajeva raka dojke dijagnostikuje se kod ljudi starijih od 55 godina. Ali vaša genetika i spoljni faktori, poput pušenja, takođe imaju uticaja. Genetski faktori rizika se ne mogu promeniti, ali se može promeniti izbor načina života koji vas dovodi u veći rizik.

Takođe je verovatno da na mnoge ljude više faktora rizika – genetskih i ekoloških – ima uticaja kada ih je prisutno nekoliko.

Genetski faktori rizika

Pol

Žene imaju značajno veći rizik od dobijanja raka dojke nego muškarci. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), samo oko 1 na svakih 100 slučajeva raka dojke dijagnostikovanih u Sjedinjenim Državama je muškarac.

Nasledstvo

Možete naslijediti mutaciju gena koja vas dovodi u veći rizik od raka dojke od bilo kojeg biološkog roditelja. Oko 5 do 10 posto svih slučajeva raka dojke uzrokovano je nasljednom mutacijom gena. Najčešći tip je mutacija u genu BRCA1 ili BRCA2.

Porodična istorija

Ako imate nekoliko bliskih rođaka sa rakom dojke, veća je verovatnoća da ćete ga razviti. Ovo je posebno tačno ako imate jednog ili više rođaka prvog stepena sa rakom dojke. Rođak prvog stepena je svako sa kim delite najmanje 50 odsto svoje genetike, poput roditelja ili deteta.

Porodična istorija raka dojke može značiti da imate istu genetsku mutaciju. Ali ovde postoje i druga potencijalna objašnjenja koja nemaju veze sa genetikom.

Na primer, to može značiti da delite izbore načina života koji vas izlažu većem riziku. To takođe može biti uzrokovano faktorima životne sredine, poput života u području gde je izloženost hemikalijama, zagađenje vazduha ili voda visoka.

Menstruacija i menopauza

Možda ćete imati veću verovatnoću da dobijete ER-pozitivan rak dojke ako ste započeli menstruaciju u mlađem dobu ili ste započeli menopauzu kasnije nego obično. To je zato što postoji duži vremenski period kada su ćelije dojke pod uticajem estrogena i verovatno progesterona.

 

Spoljni faktori rizika

Pušenje

Pušenje cigareta i upotreba nikotinskih proizvoda skromno povećavaju rizik od raka dojke. Što ste bili mlađi kada ste počeli da pušite, veći je rizik. Pušenje takođe povećava rizik u većoj meri ako imate porodičnu istoriju bolesti.

Konzumiranje alkohola

Međunarodna agencija za istraživanje pouzdanog izvora raka utvrdila je da je alkohol kancerogen koji je uzročno povezan sa rizikom od raka dojke. Što je veći unos alkohola, to je veći rizik. Ali čak i jedno piće dnevno povećava rizik i kod žena u premenopauzi i u postmenopauzi.

Izloženost životne sredine toksinima

Neki toksini su poznati kao endokrini disruptori ili jedinjenja koja ometaju endokrini sistem. Ovi toksini mogu oponašati efekte estrogena u telu i mogu povećati rizik od raka dojke. Endokrini poremećaji uključuju:


Određena hrana može povećati rizik od raka dojke. Namirnice koje treba ograničiti ili izbeći uključuju:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *