[vc_row][vc_column][vc_column_text]Visoke temperature u letnjem periodu godine mogu znatno naškoditi zdravlju ljudi, pogotovu osobama koje već boluju od određenih bolesti. 

Od krucijalne je važnosti da se tokom vrelih letnjih dana zaštitmo i preduzmemo vanredne mere u svakodnevnom životu kako bismo sačuvali zdravlje. 

Osoba se može se razboleti od vrućine ako se telo ne može pravilno samostalno rashladiti. Glavne stvari koje utiču na sposobnost vašeg tela da se hladi tokom izuzetno vrućeg vremena su:

Visoka vlažnost. Kada je vlažnost visoka, znoj se neće ispariti tako brzo. Ovo sprečava telo da ispušta toplotu onoliko brzo koliko je možda potrebno.

Lični faktori. Starost, gojaznost, groznica, dehidracija, srčane bolesti, mentalne bolesti, loša cirkulacija, opekotine od sunca i upotreba lekova i alkohola, mogu igrati ulogu u tome da li osoba može  normalno funkcionisati po veoma vrućem vremenu.

Osobe koji su u izložene najvećem riziku uključuju ljude starije od 65 godina, decu mlađu od dve godine i ljude sa hroničnim bolestima.

Ljudi sa povećanim rizikom od bolesti povezanih sa vrućinom mogu preduzeti sledeće zaštitne mere kako bi se zaštitili:

Čak i mladim i zdravim ljudima može pozliti od vrućine ako učestvuju u napornim fizičkim aktivnostima tokom visokih temperatura:

Visoke temperature rizične su za svakog čoveka, bez obzira na zdravstveno stanje. Savete za prevenciju od ekstemnih vrućina, pomenute ranije u tekstu, trebalo bi se se pridržavati i primenjivati tokom celog leta. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *