[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vaginitis je upala vaginalnih zidova, koja se uglavnom manifestuje pojačanim sekretom (leukoreja), peckanjem i svrabom, kao i bolom prilikom seksualnog odnosa.

Često je povezan s upalom vulve ili vulvitisom. Infektivni vaginitis može biti posledica poremećene ravnoteže vaginalne flore, ili prodora patogenog agensa u vaginu (kandidijaza, vaginoza, streptokoka).

Lečenje je obično lokalno, ali je ponekad neophodno uzimanje antibiotika. Vaginitis može proizaći i iz iritacije uzrokovane  zaboravljenim stranim telom (najčešće tamponom) ili alergijom na određeno sredstvo za higijenu. Ponekad je rezultat atrofije vaginalne sluzokože u menopauzi.

Prevencija

Nastanak vaginitisa, koji se često vraća, doprinose različiti faktori. Evo mera koje možete primeniti da biste ga sprečili:

  1. Održavajta higijenu na odgovarajući način

Ličnu higijenu treba da održavate redovno, ali ne smete preterivati. Područije genitalija treba prati od napred ka pozadi i dobro osušiti. Nemojte koristiti mirišljave ili kisele proizvode i izbegavajte ispiranje vagine, jer ono narušava vaginalnu floru. Za vreme menstruacije redovno menjajte tampone ili uloške.

  1. Izbegavajte vlagu

Vlažno okruženje doprinosi razvoju infektivnog vaginititisa i gljivica (kandidijaza). Zato nosite gaćice od prirodnih materijala (beli pamuk), a ne sintetičke, menjate ih svakodnevno i perite ih u toploj vodi po mogućstvu sa malo izbeljivača. Mesta kao što su javni bazeni, saune i parna kupatila pogodna su za razvoj gljivica, pa ih izbegavajte ako ste skloni vaginitisu.

  1. Hranite se na odgovarajući način

Da biste sprečili vraćanje vaginitisa, pridržavajte se uravnotežene ishrane. Ograničite konzumiranje šećera jer on pogoduje razmnožavanju gljivica koje izazivaju vaginalnu mikozu. Možete konzumirati mlečne proizvode s visokim sadržajem bakterija korisnih za crevnu i vaginalnu floru, a to su jogurt, kefir, proizvodi obogaćeni probioticima i dr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *