fbpx

Saznajte koji vitamini jačaju imunitet u zimskom periodu

vitamini

U zimskom periodu je izuzetno važno da poboljšate imunitet, da biste se zaštitili od virusa. Jedan od najboljih saveznika u borbi protiv infekcija su vitamini, zato pogledajte zašto je značajan unos svakog od njih i koje su namirnice izvor zdravlja.

Vitamin A

Vitamina A ili beta-karotena ima u namirnicama biljnog i životinskog porekla. U namirnicama životinjskog porekla − ribi, džigerici i mlečnim proizvodima. Dnevno je potrebno da unesete 2,1mg provitamina A. Izuzetno je važan kao čuvar vida, ali i u zaštiti kože i sluzokože. Biljne namirnice bogate beta-karotenom su šargarepa, bundeva i ostalo tamnonarandžasto voće i povrće, alge, tamnozeleno lisnato povrće… Kuvanjem se provitamin i vitamin A ne uništavaju, a pošto nisu rastvorljivi u vodi, ostaju najvećim delom u namirnicama.

Vitamin D

Vitamin D je izuzetno važan za zdravlje jer utiče na vezivanje kalcijuma u kostima. Potrebu za njim ćete zadovoljiti, ukoliko bar tri puta nedeljno provedete po 15 minuta na suncu. Drugi način da unesete neophodnu dnevnu dozu vitamina D od 0,005 mg je − adekvatna ishrana. To je posebno važno zimi, zato ne zaboravite da ga najviše ima u masnoj ribi, sardini, tunjevini, moruni (0,01 km100g), jajima (0,002 mg100g), puteru…

Vitamin C

Sigurno već znate da je vitamin C najbolji prijatelj u borbi protiv infekcija, virusa, umora, ali on takođe olakšava apsorpciju gvožđa. Potrebe za njim zadovoljićete unosom svežeg voća i povrća jer se termičkom obradom vitamin C uništava. Poređenja radi, svež kupus prilikom rendanja izgubi 6-9mg vitamina C na 100 grama, dok se prilikom kuvanja izgubi čak 37mg. Ako namirnica treba da se obradi, neka to bude što kraće i u maloj količini vode. Vitaminom C su posebno bogati južno voće (30-50mg100g), kivi (80 mg) i kupus (50 mg), ali i šipak, paprika, peršun, paradajz, jagode, spanać…

Vitamin E

Vitamin E osim što je poznat kao „vitamin lepote“, doprinosi zaštiti od ateroskleroze i tromboze. Njime su bogata različita hladno ceđena biljna ulja, klice semena pšenice, pirinča i pamuka, lisnato povrće, lešnici, bademi… Dnevne potrebe iznose 10-15mg, a za žene 19mg.

Vitamin B

Kompleks vitamina B utiče pozitivno na stres i nerviranje, drugim rečima jača vaše nerve. Ove vitamine ćete naći u mesu, mleku i ribi, iznutricama, integralnim žitaricama, jajima, pirinču…

B1 – Najbolji izvor B1 vitamina su integralne žitarice, hleb, crveno meso, žumance i zeleno povrće.

B3 – značajan izvor ovog vitamina je kikiriki.

B6 – Ima ga u orasima, pirinču i bananama, sardinama.

B9 (Folna kiselina) – Značajan za razvoj novih ćelija i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Zbog ove uloge folna kiselina je neophodna u ishrani dece i trudnica. Ima je u kvascu, džigerici, zelenom povrću, integralnim žitaricama.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.