[vc_row][vc_column][vc_column_text]Osteoporoza je čest problem. Procenjuje sa da pogađa svaku četvrtu ženu stariju od 50 godina. Bolest karakteriše postepeni gubitak koštane gustine, kost postaje porozna i osetljiva. Kod obolelih od osteoporoze do preloma kostiju može doći usled blaže traume. Bolest prevashodno pogađa žene nakon menopauze, ali i muškarce starije od 70 godina. U brojne faktore koji doprinose nastanku osteoporoze spadaju hormonske promene izazvane menopauzom, sedentarni način života, nedostatak kalcijuma, vitamina D i belančevina, kao i konzumiranje alkohola i duvana.

Razvoj skelata

Održavanje koštane mase kod odraslih rezultat je ravnoteže između  stvaranja i razaranja koštanog tkiva. Ova ravnoteža zavisi od niza faktora, a pre svega od hormona. Što se tiče polnih hormona, gubitak koštane mase ograničava estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Prestanak stvaranja ovih hormona, do čega prirodno dolazi s godinama, doprinosi nastanku osteroporoze, naročito žena u menopauzi.

Simptomi:

Smanjenje visine, prelomi usled manje traume.

Lečenje:

Kalcijum, vitamin D i lekovi koji sprečavaju gubitak koštane mase.

Prevencija:
Ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D, umerena fizička aktivnost, smanjeno konzumiranje alkohola, kafe i duvana, prevencija padova kod starijih osoba. Hormonska substituciona terapija (HST) kod žena u menopauzi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *