[vc_row][vc_column][vc_column_text]Da li ste ikada ujutru iskusili negativne misli ili anksioznost pre nego što uopšte imali priliku da odložite alarm? Ako jeste, niste jedini.

 

Dok se neka anksioznost smatra normalnim delom života, preterana briga oko svakodnevnih zadataka ili situacija koje drugi vide kao pretnju može ukazivati na anksiozni poremećaj.

 

Šta je jutarnja anksioznost?

Iako nije medicinski izraz, jutarnja anksioznost se odnosi na buđenje sa osećanjem stresa i brige. Ako se ujutru nosite sa prekomernom anksioznošću, brigom i stresom, velika je verovatnoća da imate i opštu anksioznost.

Generalizovani anksiozni poremećaj (GAD) karakteriše prekomerna i nekontrolisana briga koja prožima svakodnevni život i često se javlja. Ljudi sa GAD -om obično brinu o svakodnevnim aktivnostima kao što su posao, novac, porodica i zdravlje.

 

Koji su simptomi jutarnje anksioznosti?

Simptomi jutarnje anksioznosti često su slični kao simptomi generalizovanog anksioznog poremećaja. Ako se nakon buđenja borite sa anksioznošću, možda ćete doživeti:

Šta izaziva jutarnju anksioznost?

Jutarnja anksioznost može biti uzrokovana mnogim faktorima koji takođe mogu doprineti anksioznom poremećaju. Pošto je jutarnja anksioznost reakcija na višak stresa i briga, postoji nekoliko potencijalnih uzroka koji mogu doprineti vašim simptomima.

Nadbubrežne žlezde oslobađaju kortizol „hormon stresa“ kao odgovor na strah ili stres. Istraživači su proučavali odgovor na buđenje kortizola (CAR) i otkrili da je kortizol najveći u prvom satu buđenja za ljude sa povećanim nivoom stresa u životu. Ovo pomaže da se objasni zašto ujutru možete osetiti povećanje anksioznosti.

Ono što ujutro prvo pojedete i popijete takođe može doprineti većem nivou anksioznosti u ranim satima dana. Kofein i šećer mogu povećati simptome anksioznosti. Ali nizak nivo šećera u krvi zbog nedostatka hrane može pogoršati simptome anksioznosti.

Ako odete u krevet zabrinuti ili se probudite tokom noći sa zabrinutim mislima, verovatno ćete se ujutru osećati uznemireno i zabrinuto zbog svog dana.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *