[vc_row][vc_column][vc_column_text]Peptički ulkus ili čir je lezija zida želuca ili dvanaestopalačnog creva. Izaziva bolove i grčeve u gornjem i središnjem delu trbuha; oni se mogu širiti i ka sredini leđa. Simptomi se ispoljavaju redovno između obroka, a nastaju kada se konzumira hrana. Ulkus karakteriše progresivno nagrizanje zida želuca ili dvanestopalačnog creva. Do toga dolazi usled prekomernog lučenja želudačne kiseline ili nedovoljnog lučenja zaštitne sluzi. Glavni uzrok ovog poremećaja je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja se može nastaniti u želucu. U faktore rizika spadaju česta upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, preterivanje sa alkoholom, upalna bolest (npr. Kronova bolest) i rak. Peptički ulkus, čija je incidencija u blagom padu u razvijenim zemljama, najčešće pogađa osobe starije od 50 godina.

GASTRITIS

Gastritis je upala sluzokože želuca. Može biti uzrokovana istim faktorima koji izazivaju peptički ulkus (infekcija bakterijom Helicobacter pylori, česta upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, preterivanje s alkoholom, Kronova bolost, rak). Manifestuje se u vidu bolova u stomaku (gorušica ili prioza), nadimnaje, gastroezofagealnog refluksa i problem s varenjem, ponekad praćenih mučninom.

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija je enoskopija želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog creva. Omogućava dijagnostikovanje bolesti digestivnog trakta, kao što su gastritis, peptički ulkus i rak jednjaka i želuca. Šest sati pre pregleda, koji je neprijatan, ali bezbolan, ne sme se ništa jesti. Savitljiva cev endoskopa uvodi se kroz usta ili nos, uz lokalnu anesteziju, a pacijent za to vreme leži na leđima ili boku. Endoskop se kroz digestivni trakt kreće napred zahvaljujući ubacivanju vazduha, koji blago širi organe. Pregled, u toku kojeg se uzimaju uzorci, traje do 10 minuta.

 

Peptički ulkus ukratko

Simptomi:

Bol i grčevi od središta trbuha ka vrhu želuca mogu se proširiti na srednji deo leđa. Težak oblik: povraćanje sadržaja koji može sadržati krv, tamna stolica.

Lečenje:

Lekovi koji neutrališu kiselinu ili njeno lučenje, antibiotici u slučaju infekcije bakterijom Helicobacter pylori.

Prevencija:

Izbegavnje alkohola i nesteroidnih anitiinflamatornih lekova.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *