[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mnogi ljudi mogu smanjiti nivo holesterola jednostavno promenom ishrane. Na primer, ako ste ljubitelj hamburgera, jedite manje mesa i više povrća, voća i celih zrna. Na taj način se može smanjiti ukupni holesterol za 25% ili više. Izbacivanjem zasićenih masti (koje se mogu naći u mesu i mlečnim proizvodima) i trans masti (delimično hidrogenizovana ulja) iz ishrane može se smanjiti holesterol za 5% do 10%.

 

4 koraka kako ishranom da smanjite holesterol:

 

  1. Držite se nezasićenih masti i izbegavajte zasićene i trans masti – Većina biljnih masti (ulja) sastoje se od nezasićenih masti koje su zdrave za vaše srce. Hrana koja sadrži zdrave masti uključuje uljanu ribu, orahe, seme i povrće. U isto vreme, ograničite unos hrane koja ima visoke količine zasićenih masti, koja se nalazi u mnogim mesnim i mlečnim proizvodima i držite se dalje od trans masti. To uključuje bilo koju hranu napravljenu “delimično hidrogeniziranim biljnim uljima”.
  2. Koristite više rastvorljivih vlakana – Jedite rastvorljiva vlakna, kao što je ono u ovsenim kašama i voću. Ova vrsta vlakana može smanjiti nivo holesterola u krvi kada se jede kao deo zdrave masti.
  3. Uključite biljne sterole i stanol u vašu ishranu. Ova jedinjenja biljnog porekla koja su prirodna, slična su u strukturi sa holesterolom. Kada ih jedete, oni pomažu u ograničavanju količine holesterola koje vaše telo može apsorbovati. Biljni steroli i stanol se nalaze u sve većem broju prehrambenih proizvoda kao što su sokovi i jogurt.
  4. Pronađite dijetu koja vama odgovara – Kada vam prijatelj ili rođak kaže koliko je smanjio nivo holesterola posle određene dijete, možda ćete biti u iskušenju i sami pokušati. Ako to učinite, a nakon nekoliko meseci otkrijete da ne dobijate iste rezultate, ne mora da znači da nešto nije u redu, jednostavno može biti do genetskih ili fizioloških razlika. Ne postoji dijeta za kontrolu holesterola. Možda ćete morati da probate nekoliko različitih načina da biste pronašli onaj koji je odgovarajući za vas.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *